Sveriges Elevråds årsmöteVälkomna till årets viktigaste mötesplats!

Sveriges Elevråds årsmöte är ett mötesplats där ni som medlemmar får vara med och påverka organisationens framtid. Årsmötet är gratis och arrangeras i Stockholm lördagen den 4 december. Inga förkunskaper krävs, det enda som krävs för att ert elevråd ska få delta är att ni är medlemmar.

👉 Läs årets kallelsebrev här

👉 Läs årets propositioner (förslag från styrelsen) här

👉 Läs alla handlingar till årsmötet här

👉 Läs valberedningens förslag här


Hur anpassar vi årsmötet efter Covid-19?

Sveriges Elevråd följer aktivt händelserna kring Covid-19 och anpassar arrangemanget efter de restriktioner som uppkommer, samt de rekommendationer som kommer från folkhälsomyndigheten. Arrangemanget kommer att genomföras i luftiga lokaler, arrangeras med avstånd i alla aktiviteter och erbjuda handsprit på plats. Deltagare med sjukdomssymtom, även lindriga sådana, ska inte delta i evenemanget. Har ni ytterligare frågor? Kontakta projektchef Josefin, [email protected]


 

Vad händer under ett årsmöte?

Möte - Årsmötet vore inte så mycket utan själva mötet. Här väljer medlemmarna hur Sveriges Elevråds framtid ska se ut, dels genom att lyssna och ställa frågor om det senaste året, dels genom att ta beslut om vad organisationen ska fokusera på 2022 men också genom att välja en ny styrelse, valberedning och revisorer. För att alla ska förstå hur mötet går till kommer alla deltagare få en kort årsmötesutbildning innan mötet öppnas. 

Under mötet kommer ni få ta beslut om förslag från styrelsen, även kallat propositioner, och beslut om förslag som kommit in från medlemmar, även kallat motioner. Vill ni skriva en motion eller ställa upp i valet om nya styrelsen, valberedningen eller revisorer kan ni läsa mer i praktiska informationen längre ner på sidan.

Elevrådsgalan - Elevrådsgalan är en festlig tvårätters middag med härliga aktiviteter som avslutar dagen. I samband med middagen presenteras vilka elevråd som har vunnit årets elevrådspriser:

  • Årets Elevråd- priset som delas ut till det elevråd som haft den bästa verksamheten under året
  • Årets Insats - priset som delas ut det det elevråd som gjort en anmärkningsvärd insats under året. Det kan vara ett event, ett projekt eller ett lobbingarbete som förgyllt medlemmarnas skoltid lite extra.

Tycker du att erat eller ett annat elevråd som är medlemmar hos oss har förtjänat något av dessa priser? Se då till att göra en nominering! I nominering skriver du vilket elevråd och vilket pris som gäller och varför elevrådet förtjänar priset. Motiveringen får vara på högst ett A4 och mejlas till [email protected]

 

 


Anmälan

Anmälan till Sveriges Elevråds årsmöte 2021 öppnar fredagen den 1 oktober. Sista anmälningsdag var tisdagen den 23 november klockan 12.00, vilket innebär att anmälan är stängd för ytterligare deltagare.

För att anmälan ska vara giltig ska alla uppgifter för samtliga deltagare vara ifyllda i anmälningsformuläret. Om ni inte anmäler er tolkar vi det som att ni avsäger er rätten att närvara och därmed också rätten att rösta på årsmötet. 

Om ni anmält er men inte längre kan delta är det viktigt att ni avanmäler er. Avanmälan sker via mejl till Projektledare Josefin Liv, [email protected] . Avanmälan är gjord när ni fått svar på ert mejl. 

Varje elevråd får skicka upp till tre deltagare som tillsammans har en röst i varje fråga på årsmötet.

 

 


Praktisk information

⭐Tid och plats

Årsmötet arrangeras på i Stockholm lördagen den 4 december. Exakta tider är i dagsläget inte satta men mötet är ett helgdagsarrangemang som pågår 12.00 – 21.00. Schema och exakta tider för dagen kommer att skickas ut ca 10 dagar innan eventet. Observera att ditt elevråd måste vara anmält för att delta.

Kostnad

Årsmötet är helt gratis och i anmälan ingår även en plats på Elevrådsgalan som är festlig middag som avslutar dagen. Sveriges Elevråd bjuder på lunch, fika och middag. Den enda kostnad elevrådet måste stå för själva är kostnaden för resan till och från årsmötet. Har ni svårt att betala er resa är det möjligt för er att ansöka om reseersättning. Läs mer om detta under ”Resor”. 

Finns det några krav för att delta?

Det enda som krävs för att ert elevråd ska få delta är att ni är medlemmar hos Sveriges Elevråd, ni inte ha kunskaper om årsmöten sen tidigare. Vi har en årsmötesordförande och årsmötessekreterare som guidar er genom dagen. För att alla ska förstå hur mötet går till kommer alla deltagare få en kort årsmötesutbildning innan mötet öppnas. 

Mat

Sveriges Elevråd bjuder på lunch, fika och middag under dagen. Om någon har en allergi eller specialkost är det viktigt att ni anger det i anmälan. Till dem som reser och tilldelas boende bjuder vi även på frukost på söndagen. 

Resor

Elevråden betalar själva är resan till och från årsmötet. För att hjälpa er att skicka deltagare har Sveriges Elevråd en reseersättning. Reseersättningen söker ni genom att fylla i vår reseersättningsblankett. Det är viktigt att skriva ut och lämna in blanketten till infodisken under årsmötet. I infodisken får ni all hjälp ni behöver för att blanketten blir rätt. Glöm inte att ta med er kvittot så att reseersättningen kan bli giltig. Om något känns svårt, om ni behöver hjälp med att boka biljetter eller om ni skulle behöva en högre ersättning än den som erbjuds kan ni alltid fråga er verksamhetsutvecklare om hjälp.

👉 Här hittar ni blanketten till reseersättning

För er som reser långt kan ni ingå i en resgrupp. För er som reser långt kan ni ingå i en resgrupp. Resgrupperna innebär att ni som åker från andra städer och regioner än Stockholm kan resa tillsammans med er verksamhetsutvecklare till årsmötet. Verksamhetsutvecklaren fungerar då som en resguide och ser till att ni kommer med rätt tåg, går av vid rätt plats och tar er till årsmötet. Samma person kommer vara med och arbeta under hela dagen och även hjälpa er med hemresan. Vill ni ingå i en resgrupp anger ni det i anmälan och/eller kontaktar er verksamhetsutvecklare.

Boende för er som reser långt

För alla elevråd som åker långt för att delta i årsmötet erbjuds boende. Boendet kommer vara på ett enklare hotell/vandrarhem och Sveriges Elevråd kommer ha personal på plats som hjälper er checka in, sover kvar och hjälper er checka ut och hitta till era tåg dagen efter. Självklart ingår frukost. Vilket boende det blir anges i den detaljerade information som går ut till anmälda deltagare 10 dagar innan arrangemanget.

Elevråd som kommer från Stockholm sover hemma, likaså Elevråd från Uppsala. För elevråd från Uppsala kommer minst en verksamhetsutvecklare finnas med som reseguide för att garantera att ni kommer hem säkert till Uppsala under kvällen. Elevråd från Stockholm kan få guidning till T-centralen.

Vad händer om jag blir sjuk?

Med en pandemi som till viss del fortfarande pågår är det viktigt att du stannar hemma om du känner dig hängig eller sjuk oavsett hur gärna du vill åka. Detta gäller även deltagare som är vaccinerade mot Covid-19. Deltagare som får symptom under helgen kommer få hjälp av Sveriges Elevråds personal att lämna arrangemanget. Sveriges Elevråd ser till att skapa ett event med bra förutsättningar för att hålla avstånd, luftiga lokaler och tillgång till handsprit men för att göra det säkert behöver alla deltagare ta sitt ansvar och stanna hemma om man inte är pigg. 

Om du blir sjuk och reser långt kan du fortfarande få ta del av din reseersättning, du ger då den vidare till er verksamhetsutvecklare innan 17 december. 

Om du känner dig orolig kan du alltid kontakta oss och din verksamhetsutvecklare så vi kan göra vårt bästa för att säkra ditt deltagande. 

 

Inför mötet

💥Förändra Sveriges Elevråd - skriv en motion!

Ett förslag från en medlem kallas för motion. Om ert elevråd vill ändra på något hos Sveriges Elevråd kan ni lägga ett eget förslag, en motion, till årsmötet. En motion behöver en kort förklarande text som beskriver vad det är ni vill ändra på och en sammanfattande att-sats, alltså något ni ”föreslår att” årsmötet ska besluta om.

Har ni några funderingar eller är osäkra på hur ni skriver en motion? Kontakta andre vice ordförande Agnes Bertilsdotter genom att mejla [email protected]

Era motioner måste vara skickad till [email protected] senast den 8 oktober.

💥Var med på nationell nivå - Sök eller nominera till förtroendeuppdrag!

Under årsmötet väljer Sveriges Elevråd sin Styrelse, sin valberedning och sina revisorer som kommer arbeta med organisationen 2022. Vill du veta mer om posterna eller veta hur du kandiderar till ett förtroendeuppdrag kan du klicka på länken här nedan:

👉 Här läser ni om hur ni kandiderar till ett förtroendeuppdrag

 


Frågor?

Har du praktiska frågor om årsmötet?
Som resor, mat eller säkerhet.
Kontakta projektledare Rebecka Madsen, 
[email protected] eller 08-128 135 18.

 

Har du frågor angående innehållet i mötet?
Som propositioner eller mötesformalia.
Kontakta Andre vice ordförande Agnes Bertilsdotter: [email protected]

 

Vill du ha hjälp med att starta ett elevråd eller har andra funderingar? Fyll i din mejl så kontaktar vi dig!