Sveriges Elevråds årsmöteVälkomna till årets viktigaste mötesplats!

Sveriges Elevråds årsmöte är ett mötesplats där ni som medlemmar får vara med och påverka organisationens framtid. Årsmötet är gratis och arrangeras i Uppsala lördagen den 12 november - söndagen 13 november. Inga förkunskaper krävs, det enda som krävs för att ert elevråd ska få delta är att ni är medlemmar.

👉 Läs årets kallelsebrev här

👉 Läs årets propositioner här

👉 Läs hur du kandiderar till styrelsen här

👉 Läs alla handlingar här 

👉 Läs valberedningens förslag här


 

Vad händer under ett årsmöte?

Möte - Årsmötet vore inte så mycket utan själva mötet. Här väljer medlemmarna hur Sveriges Elevråds framtid ska se ut, dels genom att lyssna och ställa frågor om det senaste året, dels genom att ta beslut om vad organisationen ska fokusera på 2023 men också genom att välja en ny styrelse, valberedning och revisorer. För att alla ska förstå hur mötet går till kommer alla deltagare få en kort årsmötesutbildning innan mötet öppnas. 

Under mötet kommer ni få ta beslut om förslag från styrelsen, även kallat propositioner, och beslut om förslag som kommit in från medlemmar, även kallat motioner. Vill ni skriva en motion eller ställa upp i valet om nya styrelsen, valberedningen eller revisorer kan ni läsa mer i den praktiska informationen längre ner på sidan.

Elevrådsgalan - Elevrådsgalan är en festlig middag med härliga aktiviteter som avslutar dagen. I samband med middagen presenteras vilka elevråd som har vunnit årets elevrådspriser:

  • Årets Elevråd- priset som delas ut till det elevråd som haft den bästa verksamheten under året.
  • Årets Stjärnskott - priset till elevrådet som gjort en anmärkningsvärd insats under året och tagit steg för att utveckla elevrådet.
  • Årets styrelse - priset som går till elevrådet där styrelsen har som en stark och välfungerande gemenskap som stärker elevrådets verksamhet.

Tycker du att erat eller ett annat elevråd som är medlemmar hos oss har förtjänat något av dessa priser? Se då till att skicka in en nominering! Där får du skriva en kort motivering för varför elevrådet förtjänar priset. Nomineringen gör du här: https://forms.office.com/r/25W2JquEpc

Skicka frågor till: [email protected]

 

 


Anmälan

Anmälan till Sveriges Elevråds årsmöte 2022 öppnar fredagen den 9 september. Anmälan är öppen till den 1a november.

För att anmälan ska vara giltig ska alla uppgifter för samtliga deltagare vara ifyllda i anmälningsformuläret. Om ni inte anmäler er tolkar vi det som att ni avsäger er rätten att närvara och därmed också rätten att rösta på årsmötet. 

Om ni anmält er men inte längre kan delta är det viktigt att ni avanmäler er. Avanmälan sker via mejl till Projektchef Rebecka Madsen, [email protected] . Avanmälan är gjord när ni fått svar på ert mejl. 

Varje elevråd får skicka upp till tre deltagare som tillsammans har en röst i varje fråga på årsmötet.

 

 


Praktisk information

⭐Tid och plats

Årsmötet arrangeras i Uppsala lördagen den 12 november - söndagen 13 november. Exakta tider är i dagsläget inte satta men mötet är två halvdagar. Schema och exakta tider för dagen kommer att skickas ut ca 10 dagar innan eventet. Observera att ditt elevråd måste vara anmält för att delta.

Kostnad

Årsmötet är helt gratis och i anmälan ingår även en plats på Elevrådsgalan som är festlig middag på lördagen. Sveriges Elevråd bjuder på lunch, fika och middag. Den enda kostnad elevrådet måste stå för själva är kostnaden för resan till och från årsmötet. Har ni svårt att betala er resa är det möjligt för er att ansöka om reseersättning. Läs mer om detta under ”Resor”. 

Finns det några krav för att delta?

Det enda som krävs för att ert elevråd ska få delta är att ni är medlemmar hos Sveriges Elevråd, ni behöver inte ha kunskaper om årsmöten sen tidigare. Vi har en årsmötesordförande och årsmötessekreterare som guidar er genom dagen. För att alla ska förstå hur mötet går till kommer alla deltagare få en kort årsmötesutbildning innan mötet öppnas. 

Mat

Sveriges Elevråd bjuder på lunch, fika och middag under dagarna. Om någon har en allergi eller specialkost är det viktigt att ni anger det i anmälan. Till de som reser och bor på boendet bjuder vi även på frukost på söndagen. 

Resor

Elevråden betalar själva resan till och från årsmötet. För att hjälpa er att skicka deltagare har Sveriges Elevråd en reseersättning. Reseersättningen söker ni genom att fylla i vår reseersättningsblankett. Det är viktigt att skriva ut och lämna in blanketten till infodisken under årsmötet. I infodisken får ni all hjälp ni behöver för att blanketten blir rätt. Kom ihåg att ta med er kvittot så att reseersättningen kan bli giltig. Om något känns svårt, om ni behöver hjälp med att boka biljetter eller om ni skulle behöva en högre ersättning än den som erbjuds kan ni alltid fråga er verksamhetsutvecklare om hjälp.

👉 Här hittar ni blanketten till reseersättning

Ni som reser långt har möjlighet att ingå i en resegrupp. Resegrupperna innebär att ni som åker från andra städer och regioner än Stockholm kan resa tillsammans med en i personalen till årsmötet. Personalen fungerar då som en resguide och ser till att ni kommer med rätt tåg, går av vid rätt plats och tar er till årsmötet. Samma person kommer vara med och arbeta under hela helgen och även hjälpa er med hemresan. Vill ni ingå i en resegrupp anger ni det i anmälan och/eller kontaktar er Verksamhetsutvecklare.

Då vi har begränsat med personal så återkommer vi med vilka stationer i Sverige vi kan åka med er i från. Det kan bli så att du som elevrådsaktiv får åka t.ex ett regionaltåg ensam till en station vi kan möta upp er på. Vilka stationer och vilka tåg vi åker med återkommer vi med närmre helgen. 

Vi har nästan alltid möjlighet att möta upp er på Stockholms centralstation. 

Boende

Boende erbjuds för alla elevråd som deltar på årsmötet. Boendet kommer vara i en sovsal och Sveriges Elevråd kommer ha personal på plats som  sover kvar och hjälper er med det som kan behövas. Självklart ingår frukost. kom ihåg att ni behöver ha med er luftmadrass, sovsäck, handduk etc. Packlista skickas med i den praktiska infon som skickas ut 10 dagar innan årsmötet. 

Till dig som vårdnadshavare

Helgen 12-13 november kommer vår riksorganisation ha sitt årsmötet, ditt barn har blivit inbjuden för att hen sitter i sitt elevråd. Hela helgen kommer personal finnas på plats för att se till så arrangemanget blir tryggt och roligt som möjligt att delta på. Fokuset under helgen kommer att vara på årsmötet men det kommer också finnas tid för ungdomarna att lära känna varandra. På grund av ditt barns säkerhet skriver vi inte ut platsen direkt på hemsidan utan den kommer skickas i ett mail. När ditt barn anmäler sig går det även att skriva in din mejladress som vårdnadshavare direkt, det gör att all praktisk information skickas till er båda. 

Det går såklart alltid bra att höra av dig till oss om ni har några frågor!

Inför mötet

💥Förändra Sveriges Elevråd - skriv en motion!

Ett förslag från en medlem kallas för motion. Om ert elevråd vill ändra på något hos Sveriges Elevråd kan ni lägga ett eget förslag, en motion, till årsmötet. En motion behöver en kort förklarande text som beskriver vad det är ni vill ändra på och en sammanfattande att-sats, alltså något ni ”föreslår att” årsmötet ska besluta om.

💥Var med på nationell nivå - Sök eller nominera till förtroendeuppdrag!

SÖK FÖRTROENDEUPPDRAG FÖR 2023

Sveriges Elevråd är en rikstäckande ideell organisation för elevråd på övre grundskolan. Sveriges Elevråds vision är att det på varje högstadieskola i Sverige ska finnas ett elevråd som skapar en mer givande skolgång för sina medlemmar genom att tillvarata deras sociala, ekonomiska, kulturella och politiska intressen. 

I enlighet med Sveriges Elevråds stadga hålls årsmöte en gång om året där medlemmarna sätter agendan för organisationen, bland annat. genom att välja ny styrelse, revision och valberedning. Alla förtroendeuppdrag väljs till en mandatperiod om ett år. 

Inför årsmötet öppnar vi upp för kandidaturer till styrelse, revision och valberedning för mandatperioden 2023. 

I länken nedan följer information om nomineringsprocessen och hur du går tillväga för att bli nominerad, hur valberedningens process ser ut samt kravprofiler för de olika uppdragen med beskrivningar av vad valberedningen söker. Länk till information kring hur du kandiderar hittar du HÄR. Har du frågor gällande kandidaturen kan du mejla: [email protected] 

 


Frågor?

Har du praktiska frågor om årsmötet?
Som resor, mat eller säkerhet.
Kontakta projektchef Rebecka Madsen, 
[email protected] eller 08-128 135 18.

 

Har du frågor angående innehållet i mötet?
Som propositioner eller mötesformalia.
Kontakta vide ordförande Edvin, 
[email protected]

 

Vill du ha hjälp med att starta ett elevråd eller har andra funderingar? Fyll i din mejl så kontaktar vi dig!